14 Nisan 2012 Cumartesi

UFRS ye hazır mıyız ?


Yeni TTK da süre daralıyor.
Uygulaması zorunlu olan Değişiklikleri unutmayın ! 

Bu yazımızda özellikle Muhasebe Düzenine ilişkin yükümlülükler ve UFRS hakkında bazı önemli noktaları paylaşmak istiyorum..
Muhasebe Düzenine ilişkin Yükümlülükler
-          Muhasebe hesap planlarının TMS ye uygun olarak yeniden düzenlenmesi
-          Muhasebe kadrolarının TMS-TMRS (UFRS)Eğitiminden geçmesi
-          Şirketlerin ticari evraklarının elektronik ortamda tutulmaya hazır hale gelmesi
-          Bunlar için Muhasebeye ilişkin  altyapının oluşturulması ….
 Muhasebe Hesap planlarının TMS ye uygun hale gelmesi için hesap planının netleşmesini bekliyoruz.
Ancak  Acaba Tüm Şirketlerimiz Muhasebe Birimleri UFRS için Yeterli Eğitimi aldımı ? Konulara Tam olarak hakim mi ?
Yeni TTK da bir değişiklik olmaz ise 2012 yıl sonu itibari ile Tüm şirketler Bilanço ve Gelir tablolarını UFRS ye göre hazırlamak zorunda .
Bu çok önemli ve ciddi anlamda bilgi gerektiren konu hakkında hemen her hafta çeşitli seminerler ve eğitimler yapılmakta ve Bir çok şirket Muhasebe Müdürleri ve Personellerini bu seminerlere göndermekte.
Ancak süre bu kadar kısalmışken acaba bizim Muhasebe Müdürlerimiz , Muhasebe personellerimiz gerçektende hazırmı ? Çünki UFRS de ciddi anlamda değişiklikler olacak.
Unutmayın ! Eğitime katılmak kesinlikle yetmez ..Her şirketin kendi iç yapısına ve dengesine göre TMS – TFRS de ki ilgili standartları kullanacaklar.
Gayrimenkul yatırım şirketi farklı , Stok ağırlıklı çalışan Şirketler farklı , İnşaat Şirketleri Farklı vs.. standartları kullanabilecek.
Bizim şu sorulara cevap veriyor olmamız lazım ..
8 ay kaldı ve zaman hızla ilerliyor. Bir an bugünün 31.12.2012 olduğunu varsayalım.
Bugün itibari ile Bilançolarımızı UFRS ye çevirebilecek durumdamıyız ?
Bunun Provasını mutlaka yapmalısınız .
UFRS ye geçtiğimizi düşünelim ,
Biliyormuyuz ??? Hazırda kullanıdığımız Bilanço kalemlerinde hangi kalemlere UFRS de hiç dokunmuyoruz şu andaki sistemdeki gibi devam ediyoruz ? ve hangi kalemler artık Bilançoda hiç olmayacak ? ve hangi kalemler yer değişecek isim değişecek ?
Bunların cevabını verebiliyormuyuz ?

Biliyormuyuz ?? Şimdi ki sistemde örneğin bir menkul kıymet aldığımızda yaptığımız kayıt bellidir 2 satır. Hisse senetleri  karşı ayağı Banka …
Acaba UFRS de bu hisse senelerinin ;
1-      Vadeye kadar elde tutulacak
2-      Alım satım amaçlı
3-      Satılmaya hazır
Olarak ayrımının yapılacağını ve hepsi için farklı bir muhasebe kaydı yapılacağını ve hepsinin Gelir tablosuna yansıyan /yansımayan unsurları olduğunu biliyormuyuz ?
Bu kayıtları yaparken Paranın gelecekteki değerinin hesaplanması gerektiğini bunlara göre muhasebe kayıtlarının oluşturulması gerektiğini biliyormuyuz ?
Biliyormuyuz ? Artık UFRS de Amortisman uygulamasının TERCİHE BIRAKILDIĞINI ?  Evet yanlış duymadınız içimizde bilen arkadaşlar var olduğu kadar Daha fazla bilmeyen var .
Artık UFRS de Amortisman ayırma tercihe göre olacak. Sivastaki Bir şirketin Muhasebe Müdürü Ahmet bey Bir demirbaşına 1 yıl ,2 yıl yada 3 yıl verebilecek iken Sinoptaki bir Şirketin Muhasebe Müdürü Mehmet Bey aynı demirbaşa 5 yıl , 7 yıl verebilecek …
Ancak ! Mutlaka Bağımsız denetçiyi mantıklı bir şekilde İkna etmek koşuluyla ve Dipnotlarda belirtmek koşuluyla …
Amortismanlar hakkında çalışma yaptık mı bugün yıl sonu olduğunu düşünün hazırmıyız ?
Biliyormuyuz ? UFRS de en önemli konulardan biri Ayrılması gereken Şüpheli Alacak karşılığı hesaplarının nasıl yapılacağını hangi koşullarda nasıl kayda alınacağını ?
Bu maddeler uzadıkça uzuyor …….
ÖZETLE …
31 Mart 2012 İtibari ile   1.Dönem Geçici Vergilerimizi hazırlamışken bunları yıl sonuymuş gibi
Bilançomuzu  ve Gelir Tablomuzu UFRS ye çevirmeliyiz .
Nakit Akım tablosu , Özsermaye Değişim Tablosu ÇIKARABİLİYORMUYUZ ? Eksikliklerimiz neler ?
Dipnot çıkarabiliyormuyuz ? Ancak Bu şekilde ne kadar hazır olduğumuzu ya da olmadığımızı şimdiden  Görebiliriz önlemlerimizi ona göre alabiliriz ! Sakın ERTELEMEYİN !
Bakınız buradaki Dipnot denilen olay şirketlerin büyüklüğüne bağlı ama en azı 30-40 sayfa olan ve 80 -90 sayfalara ulaşan detaylı bir çalışma …
Yoksa 8 ay sonra burada anlatmak istediklerimi daha net anlayacaksınız ama iş işten geçmesin lütfen dikkat !

Sizlere önerim : www.kap.gov.tr adresi Kamuyu aydınlatma platformu çerçevesinde Bir çok firmanın UFRS ye göre çevirilmiş bilanço ve gelir tablosu nakit akım ve özsermaye değişim tablosunu göstermektedir.
Bunların hepsi Gerçek doğruyu yansıtan ve Çevirilmiş tablolar.
Burda kendi şirketinizi baz alarak benzer firmalar bulabilir onların bilançosunu inceleyebilirsiniz.
Hemen hemen her sektöre uygun bir bilanço var burada .
En az 3 farklı şirketi satır satır incelemenizi bilançoda gelir tablolarında özsermaye değişim tablolarında vs hangi kalemlerin nerde olduğuna dikkat etmenizi şiddetle tavsiye ediyorum çok faydasını göreceksiniz.
Evet eğitimde şart ancak UYGULAMA farklı çoğu kez arkadaşlardan duyarım Eğitime gittik ders mantığında standart dinledik ve çıktık ertesi gün hiçbir şey yok aklımızda .
Bunun tek sebebi uygulamanın bu eğitimlerde az olması .
Bu sitede çok örnek var.Mutlaka göz atın ve mutlaka deneyin.
Bir çok Mali Müşavir ve Muhasebe Müdürü arkadaşların bu kadar kısa süre kalmasına rağmen
Nasılsa bir denetçi firma yapacak !! diyerek önemsemediğini  duyuyor ve gözlemliyorum.

BAKINIZ  EĞER UFRS BÖYLE ÇIKARSA DEĞİŞMEZSE 1.1.2013 MUHASEBE KAYITLARINI HERKES UFRS YE GÖRE GİRERKEN DENETÇİ FİRMALAR 365 GÜN YANIMIZDA OLMAYACAK !! ONLAR BELLİ DÖNEMLER DE KONTROL EDECEK …!
Yani denetçi firmaya bel bağlamak çok yanlış.
Ve yine çok önemli bir nokta UFRS muhasebe kayıt girme işlemlerini sadece Muhasebe Müdürlerinin değil aynı zamanda tüm muhasebe personelinin bilmesi gerekmekte. Çünki her biri tek tek kayıt girecek . 

Sonuç :
 UFRS ile ilgili gelişmeleri merakla takip ediyoruz. Bu haliyle mi çıkacak küçük orta boy işletmeler ayrımı yapılmadan belli bir ciroya göre sınır koymadan herkes UFRS mi yapacak ? Yoksa Belli bir ciro üzerinde olan firmalara mı ? uygulanacak ( yani değişiklik olacak )
Avrupa nın başka bir ülkesinde Fiilen tüm muhasebe kayıtlarının birebir UFRS ye göre girilmediğini sadece mevcut bilançolarının Belli dönemlerde UFRS ye çevrildiğini biliyoruz duyuyoruz.Farklı bir duyumu olan yada bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.
 Eğer uygulama yapılırsa bildiğimiz duyduğumuz kadarı ile ilk kez Türkiyede fiilen birebir kayıt girilerek muhasebe hesapları tutulacak !
Kanımca Türkiye de şu anda % 10 luk bir kesim ( azami) ufrs ye hazır ve süre çok az bu sürede hızla bu sisteme ayak uyduracak bilgi ve donanımda çok fazla personel yok. Hemen hemen bir çok şirkette en fazla muhasebe müdürlerinin bilgileri varken personellerinin % 90 ı bilmiyor.
DUYMAYAN BİLE VAR !!!!
Bu sebepten acaba fiilen kayıt girmek mi doğru ? yoksa TTK ya göre zaten zorunlu bir bağımsız denetçi gelecek . Mesela geçici vergi dönemlerinde Denetçiler tarafından UFRS ye çevrilerek yayınlanması mı daha sağlıklı ? Bence şu aşamada ikinci seçenek daha sağlıklı.
Muhasebe bir şirketin en önemli birimlerinden beklide birincisidir. Yanlış bir muhasebe kaydı . Bilgisizce, hata ile vs yapılan bir muhasebe kaydı şirketi çok çok zarara sokabilir.
Muhasebe birimlerinde çalışanların konuya hakim bilgili kişiler olması çok önemlidir.
BİZLER ŞİRKETLERİMİZDE , ACABA BU BÜYÜK DEĞİŞİME HAZIRMIYIZ ?
HEPİMİZ BU SORUYU SORUP CEVAPLANDIRALIM …
ÇÜNKİ 8 AY SONRA BU SORUNUN CEVABINI ZATEN GÖRECEĞİZ.
AMAÇ 8 AY SONRA CİDDİ SIKINTILARA GİRMEDEN YOLUMUZA DEVAM ETMEMİZ.
Gerekli Tedbirleri hemen yarın alarak çalışmaya başlamalıyız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder