11 Nisan 2012 Çarşamba

Hurda satışında KDV

Katma değer Vergisi kanunu 17 - 4/g maddesi gereğince çeşitli nedenlerle işletmelerin bünyesinde oluşan metal , plastik,lastik,kağıt,kauçuk cam hurda ve atıkların teslimi vergiden istisna edilmiştir. (sıfır kdv )

Bu noktada uygulamada zaman zaman bazı karışıklıklar meydana gelmektedir.
Şöyle ki ; imalat işletmesi olmayan bir firmanın  demirbaş kayıtlarında olan ve faydalı sürelerini doldurduktan sonra çeşitli sebeblerle kullanım dışı kalmaları nedeniyle oluşan ve hurda olarak nitelendirilerek KDV Hesaplanmadan düzenlenen fatura ile satış yapılması yanlıştır !
Bu nedenle hurda olarak satışı yapılan bir malzemenin tesliminde düzenlenecek faturaya bir şerh düşülerek .."Yukardaki makine hurda niteliğindedir " yazılması ve KDV Hesaplanarak düzenlenmesi doğru olacaktır.

Örneğin : Bir işletmenin demirbaş kayıtlarında yer almış olan uzun süre kullanılan ve hurdaya gelmiş bir demir ' in satılmasında yukardaki belirtilen bilgiler doğrultusunda KDV Hesaplanarak kesilmesi gerekmektedir.

2 yorum:

  1. Uzun süredir aradığım paylaşım sitesini buldum sonunda gerçekten mükemmel makale ve paylaşımlarınız var. Teşşekkür ederim.Özel güvenlik uniformaları olarak kaliteli hizmet sunmaktayız.

    YanıtlaSil